Zazi Vintage

Ethical Vintage

I-D NL X Zazi

Jeanne De Kroon

dit zijn de jonge filantropen van nederland

We gingen op zoek naar de filantropen van Nederland. De weldoeners, positieve activisten, de jongeren die hun empathie omzetten in daden en leven vanuit hun emotie. Ze zijn slim en creatief. We vroegen hen hoe zij het wél klaargespeeld hebben, want eerlijk is eerlijk: in een ideale wereld zouden we allemaal een filantroop zijn, maar dat vergt toch heel wat meer dan af en toe een maatschappijkritische facebookpost online gooien.

 • Zazi Vintage

  Jeanne [23 jaar] studeert filosofie in Berlijn, waar ze de richting ethiek volgt, en heeft een grote interesse in vrouwenrechten. Haar reis door India en de ontmoetingen die ze daar had, in combinatie met haar voorliefde voor mode, leidden uiteindelijk tot Zazi Vintage: het label dat met minderbedeelde vrouwen werkt om hen een inkomen en een stem te geven.

  Ik wil me niet tegen de fast-fashion-ketens keren, maar ze inspireren om met initiatieven als Zazi Vintage samen te werken.

   

   

   

  Wat is de mooiste ontmoeting die je tijdens je reis door India had?
  De ontmoeting met Madhu: een uitgehuwelijkte vrouw die huisvrouw moest worden. Ze woonde in een klein dorp waar het kastensysteem heerst, met in de onderste laag de 'onraakbaren': als je hen aanraakt, hoor je je te wassen. Een verschrikkelijke situatie, en Madhu accepteerde die niet. Ze is Engels gaan leren om meer dan een huisvrouw te worden, werd toegelaten tot de Universiteit van Californië en heeft met steun van die Amerikaanse universiteit een project opgezet waarmee ze alle facetten van de levenskwaliteit van de vrouwen in haar dorp probeert te verbeteren. Inmiddels hebben we samengewerkt aan een collectie voor Zazi Vintage, waardoor nu 25 vrouwen een paar maanden van een stabiel inkomen kunnen genieten.

  Wat is het grootste probleem waar je binnen je werk mee te maken krijgt?
  De grootste uitdaging voor de mode-industrie is nu om ethische mode 'hip' te maken. Er is een sterke scheiding tussen mode waarin bijna iedereen loopt en die ten koste gaat van de natuur en de positie van mensen in ontwikkelingslanden - en de ethisch verantwoorde kleding die meestal niet 'modieus' genoeg is. Met Zazi Vintage probeer ik dat gat op te vullen en andere labels te inspireren om hetzelfde te doen. Ik wil me niet tegen de fast-fashion-ketens keren, maar ze inspireren om met initiatieven als Zazi samen te werken.

  Waar ben je trots op?
  We hebben inmiddels genoeg geld hebben opgehaald om zeven meisjes een jaar naar school te laten gaan.

  www.zazi-vintage.com